Pilvikukkuumaa (Terranus Cucculus)

Pilvikukkuumaa on paikka, jonne kolumnisti Otto Talvion (Ylioppilaslehti) mukaan elämättömät nörtit ja roolipelaajat pakenevat todellisuutta. Se on siis eräänlainen haavemaa ja sijaitsee ainoastaan ihmisten mielikuvituksessa.

Todennäköisesti Otto Talvio on lainannut termin pilvikukkuumaa Aristofaneelta, jonka näytelmässä "Linnut" esiintyy saman niminen paikka. Aristofaneen Pilvikukkuumaa oli pilvissä sijaitseva lintujen kansoittama ja hallitsema valtakunta. Kaikkien ihmisten rukouksien ja uhrien tuli kulkea tämän maan lävitse matkallaan taivaisiin ja jumalien luokse. Tämä antoi linnuille mahdollisuuden hallita ihmisiä sallimalla ja estämällä valikoivasti rukousten matka jumalien korviin.

Pilvikukkuumaan kauppias voidaan puolestaan nähdä parodiana tämän päivän viihdeteollisuuden kauppasaksoista, joilla ei oikeastaan ole muuta myytävää kuin haaveita, mielikuvia ja unelmia.

Käsikirjoituksesta

Näytelmä kertoo Shakespearen alkuperäisen tarinan nykypäivän käsittein, tosin näytelmän hahmoja yhdistävät alkuperäistekstiin enää vain nimet ja asemat. Asemistakin osa on käännetty päälaelleen. Shakespearen roistosta juutalaisesta on tullut tämän päivän äärikonservatiivinen grynderi, varattomista herrasmieskauppiasta taasen varattomia opiskelijoita.

Siinä missä Shakespeare kärjistää uskontojen välistä vihaa ja ennakkoluuloja käsitellään nyt vanhoillisia asenteita ja pelkoa tuntemattomia asioita kohtaan. Näytelmä ei kuitenkaan ole yhteiskunnallista kritiikkiä, vaan parodiaa sekä itseivaa käsikirjoittajan kokemasta elämän todellisuudesta. Näytelmä on tyylillisesti sekoitus surrealismia ja perinteistä tarinankerrontaa.

Näytelmä liikkuu samanaikaisesti kahdella todellisuuden tasolla, kuten toinen sen käsittelmistä aihepiireistä - näytelmäpelit tekevät. Näytelmän toinen aihepiiri tietojenkäsittelytieteen opiskelijan arkipäivä tulee esille tietokoneiden, kännyköiden ja ainaisen rahapulan kautta. Kuten esikuvansa näytelmä ei kuitenkaan ole kertomus kurjuudesta, vaan kertomus kaiken voittavasta ja kattavasta rakkaudesta.

Sovituksen idea sai alkunsa ajatuksesta kirjoittaa näytelmä roolipeleistä ja roolipelaajien elämästä. Tätä näytelmää ei kuitenkaan missään vaiheessa ehditty edes aloittaa, kun Alter Egon teatteriryhmä sai ajatuksen toteuttaa Venetsian kauppias. Niinpä sitten nämä kaksi ideaa yhdistettiin ja syntyi Pilvikukkuumaan kauppias.

Kaikki näytelmän henkilöhahmot ovat karikatyyrejä yhdestä tai useammasta todellisen elämän ihmisistä.

Roolihahmot

Antonio (Janne Rouhianen)

Antonio on näytelmän nimihenkilö: Pilvikukkuumaan kauppias. Hän on ikuisuusopiskelija, joka yrittää kovasti monella rintamalla yhtäaikaa. Hänellä on oma pienen pieni yritys, sekä jatkuvasti suuria ajatuksia siitä kuinka tehdä rahaa sekä suuria ja mahtavia projekteja. Antonio on näytelmässä esiintyvistä henkilöistä toiseksi vanhin, vain hivenen Shylockia nuorempi.

Nörtti ja roolipelaaja.

Salanina (Katja Lange)

Salanina on reipas ja vahva vanhempi tietojenkäsittelytieteen opiskelija, joka yhdessä veljensä Salarinon kanssa on aktiivisesti mukana yliopiston roolipelikerhon toiminnassa.

Nörtti ja roolipelaaja.

Salarino (Jukka Seppänen)

Toinen elämänmyönteinen, aikaansaava ja menevä opiskelija.

Nörtti ja roolipelaaja.

Bassanio (Jere Suvanto)

Nuori tulisieluinen käpistelijä (tietojenkäsittelytieteen opiskelija). Antonion ystävä ja aina auki. Tarinan suuri rakastaja.

Nörtti ja roolipelaaja.

Jessica (Anne Liljeström)

Sivuaineopiskelija, jota vetävät tietojenkäsittelytieteen laitokselle paitsi pääaineopiskelijamiehet myös elämän realiteetit. Juuri minkään alan tutkimusta ei tänä päivänä voi suorittaa ilman tietokonetta.

Roolipelikerhon hallituksen jäsen ja aktiivi.

Nerrissa (Päivi Miettunen)

Toinen laitokselle eksynyt sivuaineopiskelija.

Roolipelikerhon hallituksen jäsen ja aktiivi.

Alessandra (Satu Nahkuri)

Pirteä tietojenkäsittelytieteen ensimmäisen vuoden opiskelijatyttö, eli siis fuksi. Salaninan henkilökohtaisessa suojeluksessa. Koko ajan kyselemässä.

Gratiano - "Grissa" (Joakim ?? / Matti Haavikko)

Shylockin poika ja Jessican rakas. Opiskelee kauppakorkeassa, mutta on Jessican kautta altistunut roolipeleille.

Shylock (Sampo Haarlaa)

Tarinan arkkiroisto ja vanhin hahmo. Oman rakennusliikkeensä johtaja. Mies joka tietää arvonsa, eurosentilleen.

Portia (Sari Aarnio)

Ruotsinsuomalainen perijätär. Isästä on juuri aika jättänyt ja häntä jäivät Portian lisäksi suremaan veli Lorenzo, sekä iso tukku rahaa. Rahoihin ei vain päästä käsiksi: "...jollei Portia nai sitä miestä, joka ratkaisee faijan arvoituksen ja se on kyllä ganska hårdt".

Roolipelaaja.

Lorenzo (Mauri Sahlberg)

Portian kaksoisveli, joka haluaa siskonsa mahdollisimman pian naimisiin. Ei oikein ymmärrä mitä sisko niuhottaa, ainahan voi erota jos joku "Gyllenbergi" ei nappaa. Toisaalta onhan sisko sentään sisko, ei sitä ihan kenelle tahansa haluaisi antaa.

Roolipelaaja.

Tanskan prinssi (Mikko Laine)

Paitsi että Portialla on tiedossa rahaa, on se myös nätti, joten kelpaisi se prinsillekin. Ainakin Tanskan prinssi on sitä mieltä.

Englannin prinssi (Mikko Laine)

Thinks same as his royal brother prince of Denmark does but with much finer accent and more stately manner.

Belario (Mikko Laine)

Kuuluisa oikeusoppinut ja lakivelho. Juuri sopivan täydellisen ilkeä edustamaan Shylockia.

Oikeudenpalvelija (Mirva Salminen)

Uupumaton työmyyrä ja arvokkuuden perikuva.

Oikeuden suurparoni ja Helsgin herttua (Jukka Seppänen)

Arvostettu ja kunnioitettu oikeudenjakaja.

Siivooja (Satu Nahkuri)

Yksinäinen Eloveena-tyttö vailla lutuista nallea.

Narri, Spurgu (Mauri Sahlberg)

Kohtalon ivaa ja elämän realiteettja.

Kuolema (Sari Aarnio)

Koittaa jokaiselle.