Kalevala-juliste
[Väinämöinen]

1. Kohtaus - alkusanat

-><- <->

Mieleni minun tekevi,aivoni ajattelevi.. alkaa Kalevala, samoin alkaa tämä näytelmä sadalla ensimmäisellä rivillä Kalevalaa. Lavalla on koko näyttelijäkaarti

Kalevala on tavallaan kertomus Väinämöisen edustamasta ajasta ja Väinämöisestä sekä hänen väistymisestään uusien aikojen tieltä.

2. Kohtaus - Väinämöisen synty

-><- <->

Toisessa kohtauksessa olemme kauppakeskus Vipusessa Sampsan lounasravintolassa, joka illan tullen muuttuu paikallisten suosimaksi olutkuppilaksi. Vipunen sijaitsee jossakin Helsingin ja Vantaan raukoilla rajoilla, kuitenkin perustukset tukevasti stadilaisella maaperällä.

Lavalla ovat ensimmäistään odottava nainen, ensimmäisensä saanut nainen ja nainen, joka on saamassa ensimmäisen aviomiehensä, vaikkei sitä vielä tässä vaiheessa tiedäkään. Heidän takanaan nähdään Väinämöinen, joka tässä kohtauksessa on pelkkää rekvisiittaa, vaikka näytös kattaakin Kalevalan runot 1.-3., jotka kertovat Väinämöisen ja maailman synnystä.

3. Kohtaus - Joukaihaisen suohonlaulu

-><- <->

On tullut ilta ja Sampsalla olut maksaa 12mk tuoppi. Juice Leskiseltä lainatut kaksi vanhaa pieru-parkaa istuvat iltamukillansa ; Rane ja Tane ovat parilla ennen kuin lähtevät kotiin nukkumaan. Väinämöinen on jäänyt kuppilaan lounaaltaan (olutta) illalliselle (oluelle). Kaikki olisi hyvin, jos vain Sampsa osaisi valita musiikin oikein ja "Jokke" Joukahainen tajuaisi pysyä poissa.

Jokke saapuu lievässä nousussa paikalle ja bongaa välittömästi Väiskin, jolle käy uhoamaan Kalevalasta tutuin seurauksin.

4. Kohtaus - Ainon surma

-><- <->

Kosteaa iltaa seuraa kalpea aamu ja olemme Joken kotona katsomassa, kuinka valkeus yrittää lunastaa pimeyden töitä. Aino ei ota ajatusta Väinämöisen taustakuorosta ollenkaan niin hyvin kuin Ainon ja Joken äiti. Itseasiassa Aino harkitsee jopa köyttä.

5. Kohtaus - Väiski kalastaa Ainoa

-><- <->

Väinämöinen lähtee murheissaan etsimään Ainon käsiinsä opettaakseen tälle vähän sopimustekniikkaa ja sulkeakseen tämän charmillaan syliinsä. Harhailtuaan pitkään ympäri stadia Väiski lopulta ajautuu rautatieasemalle, jossa bongaa neljä musikaalista munkkia.

Kalevalan runo 5.

6. Kohtaus - Väiski lähtee Vantaalle

-><- <->

Jossakin kaukana stadin pohjoisrajan takana, noilla raukoilla rajoilla, sijaitsee Vantaa. Vantaalla budjaa Vantaan akka vaatimatonta viiden sadan neliön tölliään, kolmen kauniin tyttärensä kanssa. Ja sinne kaukaisuuteen Väiski on sotkemassa mankelillaan, kun kohtalo ilkeästi tunkee kapuloita pinnojen väliin. Sääli Väiskin Kuwaharaa, jousitetuilla etu- ja takahaarukoilla.

Kokko on melkoisen juro ja outo lintu mieheksi, mutta karhean kuoren sisällä sykkii leppeä sydän. Rane ja Tanekin ovat ongella, mutta onkivat pienempiä kaloja. "Nyt on labradorin noutajan vapaapäivä, viskaalit rannalla lepäilee..."

7. Kohtaus - Väiski tekee kauppaa

-><- <->

Akan töllin keittiössä sykkii kylmä ja ahne sydän, ainakin legenda kertoo, että akalla on sellainenkin kapistus rinnassaan. Akka on jo osittain luopunut toivosta saada kaupaksi Jaanaa ja Eevaa, tilaajakunta kun jäi liian vähäiseksi. Anna sen sijaan on hyvä ja kaunis tyttö, joten hänestä akka pitääkin kiinni kuin Soneran optioista, silläkin uhalla, että tilaisuus karkaa käsistä. Toisaalta Akka ei ole ihan niin varma siitä haluaisiko itse ottaa Väiskin, onhan se melkoinen könsikäs ja vetäähän se vielä lavat täyteen.

Väiskille ei puolestaan kelpaa ihan mikä tahansa, vaan nuorin pitää tietysti saada. Onhan hän parasta mitä näin kaukana pohjoisesssa on ikänä nähty.

8. Kohtaus - Väiski lähettää Ilen Vantaalle

-><- <->

Nyt loikkaamme muutaman Kalevalan runon ylitse suoraan kymmenenteen runoon, jossa Väinämöinen huijaa ja loihtii Ilmarisen Pohjolaan takomaan Sampoa.

Ilen toimistossa on kaikki mitä tämän päivän daytreideri1 vain voi haluta ja pelieurojakin on, kiitos Väiskin manageripalkkioiden. Ensimmäistä kertaa Ilellä olisi mahdollisuus treidata kolmessa paikassa yhtäaikaa ja NYSE2 onkin juuri aukemassa kun Väiski tulee sisään.

Disclaimer: AVK eikä Pilvikukkuumaa ota vastuuta seurauksista, mikäli joku yleisöstä päättää seurata Ilen esimerkkiä ja aiheuttaa itselleen taloudellisia vaikeuksia, toisaalta AVK ja Pilvikukkuumaa mielellään vastaanottavat päinvastaisessa tapauksessa rahalahjoituksia.

Disclaimer2: Kaikki tässä kuvatut pörssitermit ovat kuvitteellisia ja mahdollinen yhtenäisyys todellisuuden kanssa on vain sikamaista kohtalon ivaa. Mikäli oikeasti haluat oppia sijoittamista, hanki alan kirjallisuutta.


1 Daytreideri on henkilö, joka harjoittaa pörssikauppaa, jossa lyhyillä kaupoilla pyritään tekemään voittoa suuren volatiliteetin3 omaavilla instrumenteilla4. Usein tähän liittyy sellaisten positioiden5käsittelyä, jotka ovat lyhyitä6.
2 New York Stock Exchange, Yhdysvaltain tunnetuin pörssi, jonka teknlogiaosakkeiden indeksi NASDAQ on. Aikaerosta johtuen NYSE on auki yhtäaikaisesti HEX:n (Helsinki Exchange) kanssa - nyt iltakaupankäynnin alettua - vain muutaman tunnin illalla. Muutama suomalainen osake mm. Sonera ja Nokia ovat listatut molemmissa pörsseissä. Usein Helsingin kurssi seuraa New Yorkin liikkeitä. Jos yöllä (Suomen aikaa) NASDAQ (tuttaville NASSE) on ollut nousussa, nousevat teknlogiaosakkeet aamulla Helsingissä, koska NYSEn auettua voidaan tehdä pikavoittoja myymällä halvalla Helsingistä ostettu instrumentti New Yorkissa. Sama toimii tietysti myös toisinpäin, kts. Disclaimerit. Mm Efficor tarjoaa sukankuluttajalle mahdollisuuden huka - äh - sijoittaa rahojaan NYSEen.
3 Volatiliteetti (tuttavien kesken vola ja matemaatikkojen kesken keskihajonta). Ison vaihdon (instrumenttia ostetaan ja myydään suuria määriä) omaavilla instrumenteilla on usein myös iso volatiliteetti, ts. kurssi vaihtelee rajusti päivän sisäisesti. Jos aamulla ostat tuhat Nokiaa kurssilla 35.50 ja illalla myyt 38.00:lla, olet tienannut päivässä 2500 euroa, ennen veroja ja välityspalkkioita. Helppoa rahaa?
4 Instrumentti on yleisnimitys rahoitusarvopapereille (paperi on huono sana, sillä paperista on tullut bittejä jo ajat sitten), joita voidaan ostaa ja myydä. Kaikkein vinkeimpiä (omasta mielestäni) ovat johdannaiset, jotka ovat eräänlaisia vedonlyöntejä. Otetaanpa esimerkiksi Nokian osto-optio. Arvataanpa, että Nokian kurssi nousee tulevan kolmen kuukauden aikana kaksikymmentä euroa, mutta minulla ei ole tänään rahaa ostaa riittävän isoa possaa Nokiaa. Sen sijaan, ostan osto-option, joka sanoo että saan ostaa tuhat Nokiaa tämän päivän kurssiin koska tahansa seuraavan kolmen kuukauden kuluessa. Tällä optiolla on oma arvonsa (jota kutsutaan preemioksi), jonka maksan option myyjälle. Minä tavallani lyön nyt vetoa siitä, että kurssi nousee ja myyjä siitä, että kurssi laskee. Jos kurssi laskee en tietysti lunasta optiota ja häviän panokseni (preemion) ja jos kurssi nousee voitan, joko myydessäni option jollekin, jolla on rahaa ostaa Nokiat tai ostamalla Nokiat ja myymälle ne. Luonnollisesti joko Nokian kurssin täytyy nousta riittävästi tai option kurssin, jotta preemio+verot+välityspalkkioista muodostuvat kulut tulevat katetuiksi.

Euroopan suurin johdannaispörssi on XETRA, jonne suomalaisista optioista on siirretty likvideimmät (ts. ne joilla oikeasti käydään kauppaa).

5 Positiolla tarkoitetaan omaisuus- ja toimeksiantomassasi tilannetta. Jos positio on avoin, sinulla on aukiolevia kauppoja, joita ei vielä ole selvitetty. Suljetussa positiossa kaikki toimeksiantosi ovat joko toteutumattomassa tilassa (et ole saanut mitään myytä tai ostettua) tai ovat toteutuneet ja sinulla on riittävästi omaisuutta ja instrumentteja, jotta kaikki kauppasi saadaan selvitettyä.
6 Lyhyellä positiolla tarkoitetaan, että olet ostanut enemmän kuin sinulla on varaa tai myynyt enemmän kuin sinulla on. Ideana on, että jos Nokia on sikahalpaa aamulla, kannattaa sitä ostaa niin paljon kuin suinkin ja myydä sitten illalla tai jos Nokia on sikakallista, niin myydä enemmän kuin omistaa ja ostaa sitten päivän päätteeksi vaje täyteen. Tämä on mahdollista, koska rahat ja paperit liikkuvat vasta kolmantena päivänä itse kaupasta, puhutaan T+3:sta ja vastakkaissuuntaiset kaupat netottavat (kumoavat) toisensa. Tämmöinen toiminta ei ole mahdollista ihan kenelle tahansa, sillä mikäli homma kusee, joutuu ensisijaisesti vajeen paikkaamaan toimeksiannon välittävä (tai selvittävä) välittäjä ja jos sekään ei siihen kykene niin viimekädessä vajeen täyttämisestä vastaa HEX.
7 Viittaukset päättyvät kuudenteen, mutta todettakoon, että eHEX Broker Platform on HEX:n tuote välittäjilleen, jolla he voivat tarjota asiakkailleen internet-kauppapaikan. Tuotteesta ei ole olemassa versiota neljä, eikä versiota kolme ja kaksikaan ei ole julkistettu tätä kirjoitettaessa.

9. Ile takoo Sampoa

-><- <->

Ollaan edelleen runossa 10. Ile on saapunut Akan vaatimattomaan tölliin ja toteaa Annan juuri niin kauniiksi kuin Väiski on kuvannut. Akka ei kuitenkaan noin vain luovu silmäterästään ja pistää Ilen töihin. Salkulla tarkoitetaan kokoelmaa instrumentteja, kts. edellinen kohtaus.

10. Väiski etsii sanoja

-><- <->

Väiski ei kuitenkaan ole vielä luopunut haaveestaan saada Anna ja päättää hurmata hänet hänelle omistetulla hittibiisillä. Tästä aikeestaan Väiski on kertonut Akalle ja Akka on kannustanut Väiskiä tekemään niin, rojalttien toivossa. Biisin teko on kuitenkin vähän takkuista ja niinpä sanoja täytyy hakea yhtäältä, kahtaalta ja vielä kolmanneltakin. Ensin niitä haetaan teekkarihuumorin kotilähteiltä - sikakännistä. Väiski on jälleen Sampsan baarissa - hoivaamassa luovuuttaan.

Kalevalassa ollaan hypätty Lemmikäisen tarinan ylitse ja ollaan nyt runossa 16.

11. Väiski löytää sanat

-><- <->

Sanoja ei löytynyt kohmelosta ja niinpä Väiski livahtaa Sampsan baarin takaovesta kauppakeskus Vipuseen etsimään helpotusta darraansa. Kauppakeskuspa vaan on vielä kiinni ja Väiski juuttuu Vipusen hissiin.

Kalevalan runo 17.

12. Väiski esittää runon

-><- <->

Etukäteen Akan kanssa sovittu lausuntatilaisuuden ajankohta tulee ja Akka yrittää vähän lämmitellä Annaa ennen kuin Väiski tulee. Ollaan Akan töllissä. Kalevalan runo 18.

Anna ja Ile

13. Ile suorittaa uroteot

-><- <->

Kalevalan yhdeksästoista runo. Akka ei ole kauhean ilahtunut siitä, että Väiski sai rukkaset ja päättää tylyttää Ileä muka mahdottomilla vaateilla. Anna on kuitenkin päättänyt auttaa Ileä viimeiseen asti. Erityisesti yhden tehtävän kohdalla Annan opiskelusta1 on hyötyä.

Disclaimer: Me emme ota vastuuta siitä, jos talousrikoksesi menee mönkään, vaikka seuraat Annan ohjeita, vaan päädyt Turun yilopistolliseen vankilaan aivotutkijoiden seuraksi. Se on sinulle ihan oikein ja itseasiassa käyräytämme sinut itse heti jos saamme tietää sinun yrittäneen mitään niin typerää.


1
  1. Perustetaan konkurssiin menevä yritys
  2. Luodaan kuva menestyvästä firmasta kehittämällä fiktiivistä liikevaihtoa siirtelemällä rahaa omien yritysten välillä. Tehdään uskottava aiesopimus, jota ei ole koskaan aietta toteuttaa. Väinämöinen on tosiaan sen kaliiberin stara, että sillä olisi saanut Hartwall-areenan täyteen, mutta jos se täytettäisiin ei Ilelle jäisi voittoa käteen riittävästi.
  3. Huijataan pankki kuvitteellisella liikevaihdolla ja sopimuksella antamaan lainaa.
  4. Siirrellään rahoja firmojen välillä kunnes konkurssitilanteessa ei sikakaan pura vaadepinoa niin, että pankki saisi omansa.
  5. Ostetaan tölli.
  6. Aiesopimus raukeaa ja uusi firma tekee konkurssin.
  7. Pankki saa hirvittävät luottotappiot.
Päädytään raastupaan törkeästä velallisen harhauttamisesta tai paetaan sinne missä kuukin on punainen.

14. Ei kohtausta

-><- <->

Kalevalassa Väiski pitää moraalisaarnan, että ei kenenkään pidä menemän Tuonelaan sanoja hakemaan eikä ryhtyvän kilpaan nuorempiensa kanssa. Meillä Väiski katuu vasta kohtauksessa 16., jossa sen voi tehdä pahemmin kasvojaan menettämättä.

[Naiset]

15. Annan polttarit

-><- <->

Kalevalan kahdeskymmenestoinen runo, jossa morsianta valmistellaan lähtöön ja itketetään.

Tytöt ovat lähdössä bailaamaan kaupungille Annan polttareita ja ottavat vähän pohjia Akan töllissä. Anna on jo ehditty pukea polttarikamoihin. Anna saa melkoisen oppitunnin miessukupuolesta ja avioliiton ihanuudesta.

[miehet]

16. Ilen polttarit

-><- <->
Ääninäyte 128k Ääninäyte 64k

Kalevalan rankimmat runot ovat 22.-23. ja 24. joissa annetaan avio-ohjeita. Sulhoa myös opastetaan vaimon seksuaalisten tarpeiden tyydyttämisessä varsin seikkaperäisesti.

Miehet ovat olleet jo Ilen kanssa riehumassa siellä sun täällä ja nyt on palattu saunaan hengähtämään ennen kuin käydään vielä näyttämässä Ilelle minkä tämä nyt menettää iäksi. Humalatila on jo melkoinen ja puheet sen mukaisia.

Tämä kohtaus ei sovi alle kaksitoistavuotiaille.

17. Häät

-><- <->

Nyt ollaan edetty Kalevalan runoon 25. Ilen ja Annan 2. hääbileet, ensimmäiset on pidetty Ukon talossa ja nyt on Akan talon vuoro.

18. Väinämöinen saapuu motellille

-><- <->

Nyt hypätään Kalevalan runoon 50 ja ohitetaan tylysti loppuunasti käsitellyt Lemminkäiset, Kullervot ja sammonryöstöt. Jos Lemminkäinen on jäänyt kylmäksi, suosittelen visiittiä Atenneumiin ja Kullervosta on hieno ooppera. Sammonryöstössä sinua sivistää Don Rosan Aku Ankka.

Väinämöisen mersu jättää tielle ja lompakko on yhä Kokolla. Ja lisäksi ollaan jossakin maaseudulla vielä pohjoisemmassa kuin Vantaa tai Kerava. Hotellia, johon Väinämöinen pelastautuu pitää Kalevalasta tuttu Marjatta.

19. Väinämöinen Xsaran keikalla

-><- <->

Aika on auttamattomasti ajanut Väinämöisen ohitse ja jatkossa kansa kertoo tarinaa uusista sankareista ja sankarittarista. Väiskillä on kuitenkin vielä sananen sanottavanaan, ennen kuin aika ja vuoksi kääntyvät.

20. Loppuruno

-><- <->

Ja näin kerrottu koko Väinämöisen tarina ja on loppulaulun aika.

[Takaisin